Erindringskasser

Dansk Center for Reminiscens anvender gamle, historiske genstande til at vække og stimulere minder hos den ældre. Personer med demens kan måske ikke umiddelbart berette om deres liv, for dem er brugen af genkendelige genstande et godt redskab til at finde nye indgange, der vækker associationer til fortiden. En erindringskasse, er en mindre kuffert eller kasse med originale genstande fra fortiden.

Man kan få fat i en erindringskasse på følgende måde:

Køb af erindringskasse

Det er endelig muligt, at købe en færdigproduceret erindringskasse. Vi laver kasser med blandet indhold fra skoletid, køkken og husarbejde, oplevelser og underholdning m.v.

De findes i to udgaver:

1) Genstande fra 1930 til 1950:

Indholdet i denne kasse kunne f.eks. indeholde nogle skolebøger, griffel og tavle, træpenalhus, et klassebillede, en poesibog, diverse legetøj bl.a. hjemmelavet trælegetøj, dukke, glansbilleder, hønseringe, figurer og sætstykker til dukketeater, et Skipper Skræk-blad, et udklipsark, børne- og voksentøj, et forklæde, diverse vareemballager som krydderi, vaskepulver og håndsæbe, et par køkkenredskaber, et par grydelapper, et Richs-album med samlemærker fra tilsætning til kaffe, diverse mindre værktøj til mænd, en tobaksæske, en kotavle, parfume, diverse broderi, et par religiøse ting, konfirmations-telegrammer, ferieting, souvenirs fra Danmark og udlandet, rationeringsmærker, en avis fra 1940’erne, et Tempo-blad, et par ugeblade, et par filmprogrammer, et satirisk årshæfte som Blæksprutten.

2) Genstande fra 1950 til 1970:

Indholdet i denne kasse kunne f.eks. indeholde nogle skolebøger, et skoleblad, et klassebillede, en poesibog, diverse legetøj som hønseringe, glansbilleder, dukke, samlemærker fra tyggegummi, børne- og voksentøj, et forklæde, et par lommetørklæder, et par køkkenredskaber, et par grydelapper, diverse vareemballager som buddingpulver, vaskepulver og mælkekapsel, et Richs-album med Disney figurer, en Puk-bog, et par filmprogrammer, et Vi Unge-blad, et Skipper Skræk-blad, et Tempo-blad, et udklipsark, parfume, øreringe, curlers, et varehuskatalog, mindre værktøj til mænd, en cigaretpakke/ tobaksæske, et medlemsblad fra FDM, konfirmations-telegrammer, ferieting, souvenirs fra Danmark og udlandet, en avis fra 1960'erne, et par ugeblade, et satirisk årshæfte som Blæksprutten.

I begge kasser ligger indholdet inddelt i plasticposer med temaer som legetøj, bøger, blade og tegneserier for børn/unge, skole, tøj, køkken- og husarbejde, alt til mænd, fester og højtider, at se godt ud, underholdning, ferie- og udflugter samt aviser- og ugeblade. Så det er let, at udvælge og gå i gang med de enkelte temaer.

Indholdet i de enkelte kasser kan anvendes kan anvendes i mange sammenhænge f.eks. som materiale i en erindringsgruppe, i individuelle samtaler/ samvær, til udstillinger på fællesarealer, til udlån/ placering hos beboere osv.

De to udgaver af erindringskasser findes endelig i form af kasser til blinde og svagtseende, hvor taktile ting med relation til personens øvrige sanser prioriteres.

Der er omkring 75 til 100 originale genstande i hver kasse og de koster 3.000 kr. stk. (OBS Sommertilbud 2.000 kr.) inklusiv forsendelse. De tager normalt mellem to til tre uger at fremstille.