Tilbud - alle spil sælges til 1/2 pris. (6/05/2024)
Dansk Center for Reminiscens har et godt tilbud. Alle spil sælges til 1/2 pris. Se nærmere under "Spil".
Reminiscens og det psykiatriske område. (26/04/2024)
Dansk Center for Reminiscens tilbyder nu foredrag og undervisning om reminiscens rettet mod en fremtidig brug af metoden inden for det psykiatriske område herhjemme. Det første foredrag blev for nylig afholdt på temadag for Afdeling E1 på Amager Psykiatriske Center. En af medarbejderne beskrev det således:
"Ove leverede et tankevækkende og inspirerende oplæg om reminiscens. Hans dybe forståelse og passion for emnet og levende formidlingsevne gjorde oplægget både informativt og oplysende. Vi blev klogere på hvordan reminiscens kan støtte op om identitet og selvforståelse og hvordan det kan bruges til at vække ressourcer og styrker gemt i hver vores unikke livshistorie. Vi er bestemt blevet mere nysgerrige på hvordan reminiscens kan anvendes som led i et psykiatrisk behandlingsforløb - netop fordi det taler til mennesket bag diagnosen. Vi glæder os til at arbejde videre med implementeringen af reminiscens på afdeling E1."
Se mere under "Undervisning".
Erindringskasser er populære. (03/01/2024)
Stadig flere plejehjem ønsker at få deres egne erindringskasser til brug i dagligdagen. I løbet af det sidste år har centeret leveret kasser til institutioner på Fanø, Fredensborg, Ølsted, Løsning, Dronninglund, Kongens Lyngby, Nykøbing F., Sakskøbing, Solrød, Thorsø, Nibe, Ringsted, Favrskov, Brøndby, Charlottenlund, Køge, Haarby og Vanløse.
I erindringskasserne ligger indholdet inddelt i plasticposer med temaer som legetøj, bøger, blade og tegneserier for børn/unge, skole, tøj, køkken- og husarbejde, alt til mænd, fester og højtider, at se godt ud, underholdning, ferie- og udflugter samt aviser- og ugeblade. Så det er let, at udvælge og gå i gang med de enkelte temaer.
Indholdet i de enkelte kasser kan anvendes kan anvendes i mange sammenhænge f.eks. som materiale i en erindringsgruppe, i individuelle samtaler/ samvær, til udstillinger på fællesarealer, til udlån/ placering hos beboere osv.
Flere oplysninger om indhold, pris, leveringstid m.v. under punktet "Erindringskasser".
"Nyt" 60'er-køkken på plejecenter i Solrød (25/05/21)
Dansk Center for Reminiscens har indrettet et køkken fra 1960'erne på Christians Have Plejecenter i Solrød Kommune til brug ved reminiscens og sanseskabende aktiviteter. Rundt om i køkkenet er der en lang række ting, som kan skabe erindringer bl.a. det såkaldte køkkentapet. I køkkenet ligger desuden ni forskellige erindringskasser med temaer som "Vi ser i ugeblade", "Fester og gæster" og "At købe ind". Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsens "Pulje til at tilpasse indretning og fysiske omgivelser i forhold til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd."
Nyt billedlotteri for yngre demensramte om 1950'erne og 1960'erne (09/09/20)
Omkring 1. oktober udkommer ”Det nye billedlotteri” med genstande fra 1950’erne og 1960’erne. Selvom nok de fleste mennesker med et demenshandicap har oplevet besættelsen, er der dog stadig flere demensramte, som er vokset op i 1950’erne og 1960’erne. De kan nikke genkendende til ting, som en bakke med et Beatles-billede på, en transistorradio eller den lange metalkam med den spidse ende, som man brugte til at toupe håret med. Spillet koster 250 kr. plus forsendelse og kan bestilles på www.reminiscens.dk.
Bogserien "Tilbage til ..." genudgives (16/7/20)
De meget populære bøger i serien "Tilbage til …" er nu kommet i en ny udgave. Bøgerne anvendes bredt inden for voksenundervisning, genoptræning, sprogstimulering af bl.a. afasiramte, i aktiviteter og samvær med ældre, demensramte og hjerneskadede m.fl. De syv bind i serien er nu kommet i et samlet oplag på 140.000 eksemplarer. De kan nu købes i en hæftet udgave til 149,95 kr. stk. plus porto. Bøgerne bestilles ved at gå ind på oversigten til venstre her på siden og tryk på "Kontakt". På e-mailen skriver man, hvad der bestilles, hvor det skal sendes hen samt om det skal betales med EAN-nummer eller der skal medsendes et girokort til eventuel netbetaling.
Gamle ugeblade i denne Corona-tid? (17/3/20)
Flere har henvendt sig til Dansk Center for Reminiscens om velegnet læsemateriale i denne Corona-tid, hvor bibliotekerne er lukket ned. Vi har derfor valgt at sælge ud af centerets ugeblade fra 1930 + 40 + 50 + 60'erne. De sælges til 25 kr. stk. og sendes med posten.
Ny børnebog om reminiscens og demens (10/3/20)
Hvorfor ikke lære om reminiscens og demens fra barnsben, som Betina Birkjær (tekst) og Anna Margrethe Kjærgaard (illustrationer) lægger op til i børnebogen ”Kaffe Kanin Vintergæk Væk”. Igennem hovedpersonen, en pige med kaldenavnet Stump, følger man bedstefarens demensudvikling. Fra f.eks. at kunne huske navnene på 123 forskellige blomster – på latin – begynder bedstefaren at tabe stadig flere ord, som Stump gemmer i en æske. På et tidspunkt går han ud, uden overtøj, for at lede efter den kanin, han havde som barn. Efter at være blevet fundet i forkommen tilstand arrangerer Stump sammen med bedstemor en ny udgave af bedsteforældrenes bryllupsdag med pynt, mad, tøj, musik og dans. Og alle tre ”danser, til vi ikke orker mere.”
Bogen har nogle store, farverige billeder med mange detaljer, som man kan tale om. Desuden er der et efterord til den voksne læser om demens og erindring skrevet af Ove Dahl, leder af Dansk Center for Reminiscens. Bogen er blevet en succes og internationalt solgt til Frankrig, Chile og Syd-Korea.
Betina Kirkjær og Anna Margrethe Kjærgaard: ”Kaffe Kanin Vintergæk Væk”, Jensen & Dalgaard 2019, 248 kr.
Erindringsspil bliver dyrere (11/9/19)
Da det populære spil "Fortæl, fortæl ..." er ved at være udsolgt, sætter vi nu et nyt oplag i gang. På grund af øgede produktionomkostninger bliver prisen derfor fremover 400 kr. Prisen på de øvrige tre spil (som har ligget fast i over 15 år) justeres ligeledes op med 50 kr. for hvert spil.
Lav en erindringkasse på 30 minutter! (8/2/19)
Stadig flere ældreinstitutioner fremstiller deres egne erindringskasser. Men det kan somme tider være svært at finde de helt rigtige genstande. Derfor afholder Dansk Center for Reminiscens et stort udsalg med tusindvis af genstande fra 1920'erne til 1990'erne. Det foregår fra torsdag den 2. til søndag den 5. maj 2019, alle dage mellem kl. 10 og 14, hos Danske Seniorer, Griffenfeldsgade 58, 2200 Kbh. N.
På udsalget vil både personale og pårørende kunne finde ting, som kan fremkalde erindringer og minder hos demensramte. Det kan være aviser, ugeblade og bøger, Rich- og Danmarksalbum, plader og cd'er, skoleting, køkken- og rengøringsting, vareemballager, legetøj, børne- og voksentøj, værktøj, retroting bl.a. øreringe, tog- og busbilletter, bil-motorcykel og knallertting, spejderting, soldaterting, filmprogrammer, underholdning, religiøse ting, sport, souvenirs, servietter, tapetrester osv. Desuden sælges holdbare transportkasser/ kufferter til at opbevare tingene i.
Derudover sælges i de fire dage spillene "Billedlotteri for mænd" samt "Fødselsdags-spillet" for halv pris, dvs. henholdsvis 100 kr. og 60 kr. Man kan ligeledes få hæftet "50'er-dage" for 25 kr. samt en plakat med mange 50'er-genstand på for 25 kr. Vel mødt.
Udstilling: "Ung i 60'erne - en erindringsudstilling" (14/5/18)
Fra den 3. til den 21. september 2018 vises en stor udstilling om at være ung i 1960'erne arrangeret af historiker Ove Dahl fra Dansk Center for Reminiscens. Her vil man kunne finde i hundredvis af originale genstande, som tøj, plader, ungdomsblade, plakater, møbler, idolting m.v. Udstillingen gengiver den lille danmarkshistorie om ungdommen i et centralt årti, der på mange måder forandrer Danmark - med ungdommen, som en vigtig drivkraft. Vi ønsker bl.a. at skabe en fælles samtale og dialog på tværs af generationer om dette markante årti. Udstillingen er åben alle dage fra kl. 10 til 14 og vises på Betania Hjemmet, Kong Georgs Vej 3, 2000 Frederiksberg. Der er gratis adgang.
I forbindelse med udstillingen afholdes tre arrangementer:
Fredag den 7. september kl. 16 til 17.30 kommer forsker ved Det Kongelige Bibliotek Henrik Smith-Sivertsen og fortæller om dansktopmusikken i 1960'erne. På en levende måde føres man igennem årtiet bl.a. via en række videoklip og fællessang.
Tirsdag den 11. september kl. 19 til 21 er der foredrag ved musikjournalist Per Wium, der fortæller om The Beatles og deres musik. Undervejs masser af eksempler på CD - og desuden live-eksempler ved elever fra Frederiksberg Musikhøjskole.
Fredag den 21. september er der en festlig finale i forbindelse med udstillingens afslutning i form af en gadefest fra kl. 14.30 til 20. Man kan her bl.a. opleve Stig Møller og Peter Ingemann med Steppeulve-sange m.m. samt bandet Doghouse Cats med hot dansemusik.
Der er gratis adgang til alle tre arrangementer.
Yderligere oplysninger kan fås hos Ove Dahl tlf. 60 70 14 23 eller center@reminiscens.dk
Udstillingen er støttet af Frederiksberg Kommune, FrederiksbergFonden, Nord-Vest Fonden samt Dansk Center for Reminiscens.
Så er lyden gået i luften (9/8/17)
Ved at gå ind på de digitale erindringskasser kan man nu høre, at teksten til hvert billede automatisk bliver læst op. For demensramte vil det være en stor fordel, at kunne holde opmærksomheden på det viste billede og høre teksten samtidig. Med dette nye tilbud kan pårørende og plejeinstitutioner rundt om i landet sammensætte og afspille sin egen reminiscens-forevisning fra nettet, som vel og mærke er gratis at anvende. Og med 19 digitale erindringskasser med omkring 5.000 billeder og oplæste tekster er der altid et velegnet emne at beskæftige sig med.
En folder om indholdet i de digitale erindringskasser, ideer til forskellige former for forevisninger samt oversigt over de 185 indgange, som findes til de 19 erindringskasser kan bestilles på center@reminiscens.dk eller downloades her.
Udgifterne til pålægning af lyd er støttet af TrygFonden, Dansk Tennis Fond, Aase og Ejnar Danielsens Fond samt Antikvar Carl Julius Petersens Hjælpefond.
Besøgsrekord i juni måned. (10/7/17)
Erindringscenterets hjemmeside havde i juni måned det højeste antal besøgende nogensinde, da den blev besøgt 4.172 gange. Et godt udgangspunkt for det igangværende arbejde med at indlægge lyd. Den første digitale erindringskasse med oplæst tekst vil formentlig blive indlagt i slutningen af juli måned. Desuden vil der i forbindelse med lydprojektet blive lavet en folder med en nærmere oversigt over alle de digitale kasser samt forslag til hvordan man selv kan sammensætte et foredrag.
Lyd på digitale erindringskasser i 2017. (4/1/17)
Med støtte fra TrygFonden, Dansk Tennis Fond, Aase og Ejnar Danielsens Fond samt Antikvar Carl Julius Petersens Hjælpefond, kan Dansk Center for Reminiscens lægge lyd på de digitale erindringskasser i løbet af året. Herved kan man både læse som høre teksterne til de omkring 5.000 genstande og fotos, der findes på hjemmesiden. For demensramte vil det være en stor fordel, at kunne holde fokus på det viste billede og høre teksten samtidig.
Erindringskasser til ældre indvandrere. (2/6/16)
Der blev fremstillet erindringskasser til ældre indvandrere på Dansk Center for Reminiscens for nogle år siden, og de kan fremover lånes fra Aktivitetscentret Sct. Joseph på Nørrebro. For når ældre indvandrere og flygtninge i de kommende år bliver brugere af den danske ældrepleje, er det vigtigt, at der findes aktivitetstilbud til dem på lige fod med de danske ældre.
Der findes kasser til henholdsvis kinesere, pakistanere og somaliere. Kasserne indeholder genstande anvendt af mænd, kvinder og børn, samt sange, eventyr og ordsprog, hvoraf nogle er oversat til dansk for første gang. Desuden er der i hver kasse et hæfte, der fortæller noget om landets skikke og vaner, der kan lette forståelsen mellem plejepersonale og brugere. Omkring udlån se nærmere under "Udlån af erindringskasser".
... og så til sporten. (2/11/15)
Dansk Center for Reminiscens er netop færdig med fire kasser om sport, med støtte fra Dansk Tennis Fond. Der ligger nu mere end 1.000 billeder af genstande, fotos, blade o.a. fra sportens verden. Man kan her finde materiale om kendte sportsstjerner, men mest om hverdagen som idrætsudøver.
Det nye billedmateriale er i store træk delt ind efter de enkelte sportsgrene, som gymnastik, atletik, fodbold, håndbold, svømning, motorsport osv. Derudover findes der en masse oplysninger om f.eks. sportsblade, scrapbøger, samlemærker, præmier gennem tiden samt selvfølgelig lidt om kaptajn Jespersen med sin inciterende morgengymnastik. Og erindringscenteret har været vidt omkring efter egnet materiale, bl.a. fik man lov til at affotografere en lang række ting fra Danmarks Idrætsforbunds Museum.
Stor interesse for digitale erindringskasser (23/6/15)
Brugen af digitale erindringskasser er steget kraftigt i 2015. Fra at ligge på mellem ca. 200 til 600 besøg om måneden i de seneste år, ligger besøgstallet nu i 2015 på mellem ca. 1.100 og 1.600 om måneden. Der ligger 19 forskellige erindringskasser på hjemmesiden med over 5.000 billeder.
Demensdage i maj (5/4/15)
På Demens Dagene den 11. og 12. maj, der i år har overskriften "Et demensvenligt samfund", holder Ove Dahl et oplæg om erindringsmateriale til brug i reminiscensarbejdet, herunder de digitale erindringskasser. Desuden vil ph.d. studerende Anders Møller Jensen gennemgå udviklingen på reminiscensområdet i et dansk og internationalt perspektiv. Endelig vil professor Dorthe Berntsen tale om forskningsprojektet i erindringslejligheden i Den Gamle By i Århus.
Vi har besøgt verdens første demenslandsby Hogeweyk, beliggende i Holland. (23/9/14)
Se billedreportage under "Demenslandsbyen Hogeweyk i Holland".
Gode ideer til digitale erindringskasser ønskes! (12/6/14)
Ideen om digitale erindringskasser, som oprindelig blev støttet af Nord-Vest Fonden, har nu også fået støtte af VELUX FONDEN, VILLUM FONDEN, Dansk Tennis Fond samt Scandinavian Tobacco Group's Gavefond. Derfor skal vi i det næste år lave 23 nye kasser, som bl.a. kan bruges til samtale og samvær med hjemmeboende demensramte. Har du ideer til emner, der kan anvendes til en demensramt måske i din egen familie eller omgangskreds? Eller har du eventuelt selv anvendt den første digitale erindringskasse her på hjemmesiden, "Hos købmanden"? Ideer og erfaringer kan sendes til center@reminiscens.dk eller til Ove Dahl 60 70 14 23.
Ny folder: "Psykiatri, kultur og livshistorie" (12/6/14)
I første kvartal af 2014 arbejdede man på Dansk Center for Reminiscens på at undersøge brugen af reminiscens inden for det psykiatriske område. Der blev set nærmere på de udenlandske erfaringer foruden metoden blev afprøvet i et gruppebehandlingsforløb på Ældrepsykiatrisk Ambulatorium på Psykiatrisk Center Ballerup. Erfaringerne fra undersøgelsen foreligger nu i form af folderen "Psykiatri, kultur og livshistorie". Det økonomiske grundlag for undersøgelsen blev sikret via en privat donation fra Ninna Scharling Thomsen. Se folderen under "Bøger".